Het geld voor koopkrachtherstel van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen gaat 'gewoon' naar de mensen voor wie het is bedoeld. GroenLinks en de ChristenUnie vroegen in de gemeenteraad aandacht voor het feit dat voorlichting nodig is die mensen erop te wijzen dat ze aanspraak op het geld kunnen maken.
Het rijk heeft gelden ter beschikking gesteld, speciaal bedoeld om de koopkracht van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen te herstellen. Daartoe is eenmalig een bedrag van bijna drie ton beschikbaar en vervolgens komt er jaarlijks een bedrag vrij. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen hoe het geld besteed moet worden.
Tijdens de raadvergadering (dinsdag 26 april) heeft de raad besloten de drie ton rechtstreeks uit te keren aan de doelgroep.
Samen met de ChristenUnie heeft GroenLinks een aanvulling (amendement) ingediend, om de jaarlijkse structurele gelden – 35.000 euro - ook te gebruiken voor de doelgroep. Beide fracties wilden voorkomen dat dit geld naar de algemene middelen zou vloeien om daarmee gaten in de begroting te dichten. Specifiek vroegen ze om met dit geld iemand in dienst te nemen die zich bezig houdt met voorlichting en advisering aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Deze gedachte is voortgekomen uit de wetenschap dat veel mensen uit de doelgroep nog altijd geen gebruik maken van de rechten en mogelijkheden die ze hebben. Te veel mensen lopen uitkeringen mis, omdat ze niet goed op de hoogte zijn.
Het voorstel van GroenLinks en ChristenUnie heeft het niet gehaald, maar het eerste deel – het geld reserveren voor de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen - werd breed ondersteund en is dus in het besluit meegenomen.