Een 15-tal GroenLinks leden uit de provincie Groningen heeft donderdag 21 november een bezoek gebracht aan het Energy Transition Centre (EnTranCe) in Groningen. In een notendop vertelde Jeroen van den Berg, werkzaam bij de Hanze Hogeschool over de betekenis van EnTranCe voor de duurzame energiewereld.

EnTranCe is een Groninger proeftuin, met internationale allure, die onderzoek doet naar de energiesystemen van de toekomst. Het centrum voert momenteel diverse projecten uit en heeft zelf vrijwel geen personeel. Afhankelijk van het project wordt samengewerkt met mensen uit diverse bedrijven, als de Gasunie, Enexis, RUG, Gasterra en de Hanze Hogeschool. Vanuit  verschillende invalshoeken zoeken ze naar een manier om slimmer en duurzamer om te gaan met elektriciteit, gas  en warmte. Welke energie-technologie kun je inzetten voor een klimaat neutrale wereld en hoe krijg je het bedrijfsleven en de burgers zo ver dat ze meegaan in de nieuwe ontwikkelingen.

People Power

Het techniek is belangrijk, maar EnTranCe werkt ook samen met andere wetenschappelijke disciplines zoals de psychologie. Dan gaat het bijvoorbeeld om een project waar de vraag ‘waarom verspillen mensen zo gemakkelijk energie en hoe kun je dat gedrag veranderen?’ centraal staat. EnTranCe ondersteunt en adviseert regelmatig burgerinitiatieven, Er ontstaat dan meteen een wisselwerking, het burgerinitiatief krijgt ondersteuning en is meteen een proefmodel op grote schaal, waar EnTranCe ook veel van leert.

In Groningen-stad is onder de naam ‘1000 slimme huishoudens’ een project gestart met het doel huishoudens energie te laten besparen. Er zijn een slimme energiemeters uitgereikt en diverse technologische toepassingen. Door alle metingen met elkaar te gaan vergelijken gedurende langere tijd, hoopt men erachter te komen welke toepassingen gebruiksvriendelijk zijn en het meeste effect sorteren. Op deze wijze onderzoeken de wetenschappers welke toepassing een huishouden nodig heeft om energie, en dus geld, te besparen.Het GroenLinks bezoek kreeg de energiemeters en de verschillende toepassingen niet te zien, maar bewonderde wel enkele andere projecten. Bijvoorbeeld een biogasopstelling op laboratoriumformaat. EnTranCe doet daarmee proeven met hekkel als grondstof. Hekkel is een substantie dat als restproduct overblijft nadat een sloot is geschoond. Als de proefopstelling voldoende  energie produceert, kan de installatie in het groot gebouwd worden bij een boer en daar haar werk doen. Jeroen van den Berg toonde nog een koelkast-grote energieopwekker, die met een rendement van zo’n 85%, drie huizen van stroom kan voorzien.

 Het was duidelijk: wetenschappers, bedrijfsleven en onderwijs zoeken met hun innovatieve ideeën de weg naar een duurzame wereld, nu de politiek nog.