GroenLinks bezocht enkele bestaande projecten in Hoogezand-Sappemeer, die mede vanuit ABWZ-gelden gefinancierd worden. Vanaf 2015 is de gemeente via de WMO zelf verantwoordelijk voor de financiering van deze activiteiten.
In Sappemeer staat een winkel, gerund door mensen die geïndiceerd zijn als verstandelijk beperkt en afhankelijk zijn een Persoonsgebonden budget (PGB). Vanuit hun eigen wens zocht Henriette Paap een nuttige dagbesteding voor hen en dat werd ´Cadeaushop Sappemeer´, zorg en detailhandel kwamen bij elkaar. De cadeaushop is een kleurige winkel met verrassende, soms zelf gemaakte cadeaus. Gevraagd naar de op handen zijnde decentralisatie, de overgang van ABWZ naar de gemeentelijke WMO, antwoordde Paap: ´ We verwachten commercieel genoeg te zijn, om ook na 2015 te kunnen draaien. Maar de mensen die hier werken zullen altijd begeleiding nodig hebben. We hebben weinig overhead, het geheel wordt nu nog grotendeels betaald vanuit de ABWZ en dat zal straks vanuit de WMO moeten.’
Enkele deuren verderop is ‘werktheater Môi gevestigd, met een beschermend dakje boven op de ‘o’. Vanuit Groningen is dit werktheater in Sappemeer neergestreken met hulp van GroenLinks wethouder Gopal, zij zorgde voor de juiste contacten. Initiatiefneemster Edith Debije vertelt enthousiast over de dagelijkse werkzaamheden van de betrokken acteurs. ‘Wij beginnen de dag met beweging en oefeningen en leren hoe je bepaalde emoties uit kunt drukken. Het hele lijf is erbij betrokken. Later op de dag beginnen we met de repetities voor een toneelstuk. Dit jaar zijn we bezig met “De storm” van Shakespeare.’ Debije weigert om haar acteurs als een bijzondere doelgroep te zien, ze zegt: ‘Het zijn acteurs met hun eigen wensen en mogelijkheden, net als ieder ander mens.’ Hoewel ze de acteurs niet in eerste instantie benadert als mensen die zorg nodig hebben, beseft Debije tegelijkertijd dat er financiering vanuit de zorg nodig zal zijn om hen met het werktheater een volwaardig leven te bieden. Debije ziet de gemeente na de decentralisatie vooral als een onderhandelingspartner, zoals dat momenteel de zorgverzekeraar is.
Zowel de winkelwerknemers als de acteurs zijn bijzonder trots op hun werk en hebben er zin in. Gopal ziet de grote voordelen van dergelijke kleinschalige projecten, waar de lijntjes tussen begeleiding, cliënten en ouders of instanties kort zijn. ‘GroenLinks zal zich inzetten om dergelijke activiteiten te laten floreren, zo mogelijke met toevoeging van andere kleinschalige projecten ook na de decentralisaties in 2015. Instandhouden van de PGB’s zijn daarbij heel belangrijk,’ aldus de wethouder.