Vanaf juli 2009 verdwijnt de bijstand voor jongeren tot 27 jaar. Dit is het gevolg van landelijk beleid. Antoinette Plagge, raadslid van GroenLinks, wil weten wat de consequenties zijn voor jongeren in Hoogezand-Sappemeer. Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College.
Dit zijn de vragen die Antoinette Plagge namens de fractie heeft gesteld:
- Wanneer wordt de raad door het college geïnformeerd over de maatregel, dat jongeren onder de 27 jaar geen recht op een gemeentelijke uitkering hebben?
- Heeft het college voor bovenstaande maatregel al een beleidsvoordracht klaar liggen, zo ja wanneer wordt dit geagendeerd?
- Kan het college ook aangeven of er ook een uitzondering op deze maatregel is voor de tienerouders?
- Kan het college de raad informeren over de percentage uitstroom naar reguliere arbeid, van de kandidaten die een uitzendcontract hebben ontvangen in 2008?
- Wat is de huidige stand van zaken van permanente uitstroom en de verhouding naar cliënten die weer terugstromen in een WWB-uitkering (door einde contract dan wel andere omstandigheden)?
Landelijk is besloten dat jongeren onder de 27 jaar geen bijstandsuitkering meer krijgen. Dit gaat in juli 2009 in. Als jongeren tot 27 jaar bij de gemeente aankloppen voor een uitkering, krijgen ze voortaan een werk- of leeraanbod, of een combinatie van beide.
In Hoogezand-Sappemeer is dit eveneens het geval. Vorig jaar hebben veel jongeren een dienstverband aangeboden gekregen via uitzendbureaus. Als de jongeren dit aanbod niet accepteren, ontvangen ze ook geen uitkering van de gemeente. Als de jongeren het werkaanbod wel accepteren, is een bijstandsuitkering niet meer van toepassing, omdat ze van hun werkgever salaris ontvangen.
Bij acceptatie van het leeraanbod vult de overheid het inkomen aan tot de hoogte van de bijstandsuitkering, ongeveer zeshonderd euro per maand. Jongeren onder de 21 jaar krijgen minder, omdat hun minimumloon lager ligt en omdat de overheid verwacht dat ouders nog een bijdrage kunnen leveren. Het kabinet wil met bovengenoemde maatregel voorkomen dat jongeren afhankelijk worden van een bijstandsuitkering.