Raadslid Antoinette Plagge vermoedt dat kinderen in Hoogezand-Sappemeer met een spraakstoornis vaak niet de beste hulp krijgen. Logopedie lijkt in het onderwijs een stiefkindje te zijn geworden. Plagge heeft hierover meerdere signalen ontvangen en wil nu de feiten boven tafel.
In de raadsvergadering van 21 april stelde Antoinette Plagge de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van de problemen betreffende logopedie in het onderwijs?
Zo ja, kan de portefeuillehouder de raadscommissie hierover informeren en binnen welke termijn?
Zo nee, kan het college hier onderzoek naar doen?
2. Kan de portefeuillehouder de raadscommissie informeren over de huidige status waarbinnen door onderwijsbegeleidingsdienst Cedin (waarbij de logopedie is ondergebracht) gewerkt wordt?
3. GroenLinks verzoekt het college en de raad om het onderwerp logopedie zo spoedig mogelijk te evalueren in de raadscommissie Welzijn.
Plagge bracht onderstaande achtergrondinformatie in:
"Binnen de gemeenten heeft de logopedist voornamelijk preventieve taken, waarbij de logopedie in het onderwijs laagdrempelig en snel inzetbaar dient te zijn. De logopedist in het onderwijs signaleert bij leerlingen problemen op het terrein van: taal, spraak, stem, ademen, vloeiendheid, gehoor, afwijkende mondgewoonten en auditieve vaardigheden. De logopedist legt de nadruk op het voorkomen en behandelen van stoornissen in de communicatieve vaardigheden en/of auditieve vaardigheden om onderwijsbelem-meringen te voorkomen.
Het is van belang dat de logopedist in het onderwijs bekend is met de school, de schoolorganisatie en de andere daarbij betrokken disciplines en zo adequaat, doelgericht kan handelen. Alsmede in samenwerking met andere betrokken deskundigen (maatschappelijkwerk, wijkverpleegkundige, huisarts, etc) oplossingen kan zoeken voor leerlingen met spraakproblemen.
Bovenstaande is een ideaalschets, waar naar gestreefd zou moeten worden. Helaas bereikt onze fractie van verschillende kanten geluiden en voorbeelden die haaks staan op datgene wat wenselijk is voor kinderen met een spraakstoornis.
Hoogezand-Sappemeer heeft de logopedie bij Cedin ondergebracht. GroenLinks heeft de indruk gekregen aan de hand van de berichten dat de logopedie in het onderwijs een stiefkindje is geworden. Taal op scholen is van groot belang, daar hoort de spraak, stem etc eveneens bij. Als dit problemen oplevert is in onze optiek van belang dat dit zo snel en efficiënte mogelijk wordt opgepakt. Helaas is in voorkomende gevallen dit niet aan de orde".