Dat de GroenLinksfractie (pogingen tot) handhaving rond illegaal wonen in recreatiewoningen zonde van het geld vindt, was al bekend. Maar fractievoorzitter Ger Zuiderveen vindt ook de 'maatschappelijke prijs' erg hoog. Dat valt op te maken uit een artikel van zijn hand in het GroenLinks-fractienieuws van februari 2006.
In het Fractienieuws van februari 2006 schrijft Ger Zuiderveen:
"Opnieuw staat het illegaal wonen in recreatiewoningen op de agenda, ditmaal om een besluit te nemen over handhaving. In de decembervergadering van vorig jaar is met een krappe meerderheid besloten om over te gaan tot handhaving. De GroenLinks fractie had liever gezien dat middels een bestemmingsplanwijziging permanente bewoning toegestaan zou worden. Dit (van de meerderheid) afwijkend standpunt is gebaseerd op een aantal hoofdargumenten: a) bewoners van de Leine wilden meewerken (en meebetalen) aan een poging tot legaliseren, b) handhaving is zeer kostbaar en moeilijk (soms zelfs onmogelijk) uit te voeren, c) er zijn wel belangrijker zaken te handhaven bijvoorbeeld: milieu/veiligheid/overlast/ruimtelijke ordening.
Maar goed, zoals gezegd, de meerderheid van de raad wilde handhaven. Als fractie hebben we al min of meer besloten om, nu eenmaal de beslissing is gevallen, wij een verdere voorgang niet in de weg zullen staan. Immers, ook een politiek verlies moet je kunnen incasseren en dan niet steeds teruggrijpen op een verloren punt.
Maar nu moet ik zeggen dat het mij niet meevalt om positief te staan tegenover het handhavingvoorstel dat straks besproken wordt. Het begrip ‘persoonlijk gebonden gedoogbesluit’ wordt breed toegepast, wat inhoudt dat mensen die nu de recreatiewoning bewonen, mogen blijven zitten, maar een eventuele opvolger alleen mag recreëren. En op deze nieuwe bewoners wordt gehandhaafd. En hoe! Men gaat bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode alle kentekennummers noteren van mensen die het terrein op en af rijden, er zal geprobeerd worden uit een bepaald rijgedrag een patroon te ontdekken, waaruit mogelijkerwijs kan blijken dat er permanent gewoond wordt. Wanneer omwonenden klikken, dat bijvoorbeeld hun buren wel erg vaak thuis zijn, zal opgetreden worden. We worden allemaal Big Brother. Een spionagethriller is er niets bij. Hoe diep kunnen we eigenlijk als beschaafd land zinken? Ik vind het peil waarop we met elkaar in dezen omgaan verbijsterend laag. Willen we dit werkelijk?
De meerderheid van de raad heeft aangegeven het zo te willen. Moeten we hier als GroenLinks nu mee akkoord gaan - immers het besluit ligt er - of toch maar ons oude ‘verloren’ standpunt nieuw leven inblazen? Of is er nog een andere mogelijkheid?
Zeg het me alsjeblieft.
Ger"