Op 5 april vroeg raadslid Antoinette Plagge van GroenLinks aan burgemeester en wethouders hoe zij zullen omgaan met de consequenties van strengere regels voor het aanvaarden van passende arbeid door mensen met een uitkering. Deze week kreeg zij de antwoorden. Maar volgens Plagge heeft het college wat over het hoofd gezien.

In antwoord op de vragen van GroenLinks geeft het college aan dat de strengere regels niet zullen leiden tot snellere instroom in de bijstand. "Weigering om passende arbeid te accepteren zal in eerste instantie leiden tot sanctionering door het UWV", zo staat in de brief. Plagge: "Mensen kunnen door een sanctie onder bijstandsniveau schieten. Kunnen ze dan een beroep doen op de Wet Werk en Bijstand? Daar heeft men bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer nog niet aan gedacht".

Achtergrond

De meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord gaat met het voorstel om de termijn voor de acceptatie van passende arbeid tijdens een WW-uitkering terug te brengen van 18 naar 12 maanden. Dit betekent dat na een jaar werkloosheid alle arbeid passend is. Ook werk onder iemands niveau moet worden geaccepteerd. De overheid vult dan het verschil in inkomen tussen uitkering en loon aan. (70% van de inkomsten uit nieuwe arbeid wordt verrekend met de uitkering). Dit voorkomt dat de werknemer een financieel nadeel lijdt door lager betaald werk te gaan verrichten.

De volledige antwoorden op de vragen van Antoinette Plagge:

1. Is het college al in gesprek met het UWV- werkbedrijf in Hoogezand-Sappemeer om bovenstaande te ondervangen? Er zal in de toekomst een snellere toestroom tot aanvraag WWB komen is het vermoeden.

Antwoord: neen. Er is sprake van Rijksbeleid. We wachten de doorwerking hiervan af. Weigering om passende arbeid te accepteren zal in eerste instantie leiden tot sanctionering door het UWV. Voor de gemeente geldt in dit verband de toepassing van de afstemmingsverordening. Vooralsnog ziet het college geen aanleiding die zou kunnen leiden tot een snellere instroom in de WWB.

2. Hoe zal e.e.a. in de uitvoering er uitkomen te zien, zeker nu de werkloosheid stijgt en de werkgelegenheid is afgenomen. Groenlinks maakt zich zorgen over de toekomst voor onze inwoners. Heeft het college al een raadsvoorstel om met de Raad te communiceren over het creëren van werkgelegenheid. Bijv. werkleer- plaatsen in de bouw, zorgcentra etc. (zowel voor jong als oud)

Antwoord: in de vergadering van commissie Welzijn van 11 maart 2009 heeft het college u geïnformeerd over haar proactieve houding t.o.v. de crisis. Zo wordt er permanent contact onderhouden met het bedrijfsleven en het UWV-werkbedrijf over bedrijven in nood. Tevens is hierover een redactioneel artikel verschenen in de Regiokrant van 25 februari jl. Maatregelen in het kader van het voorkomen en bestrijden van de economische crisis staan tevens opgenomen in het Plan van aanpak “Samenwerken aan werk en participatie 2009”, welke wij u inmiddels ter kennisname hebben aangeboden.

3. Wat denkt het college hier aan te doen, ter voorkoming van een te laag aanbod bij een te hoge vraag naar werkgelegenheid in alle sectoren. Bijvoorbeeld te denken valt aan subsidiebanen, subsidie om oudere werknemers in dienst te nemen etc.

Antwoord: in het u ter kennisname aangeboden advies Plan van aanpak “Samenwerken aan werk en participatie 2009” biedt het college u een overzicht van de inzet van het ons ter beschikkingstaande participatiebudget. Bij de ter kennisname aangeboden stukken treft u tevens een advies over de aanpak van de knelpunten in de gesubsidieerde arbeid aan.