Meestal wordt duurzaamheid in verband gebracht met milieu en natuur, met energie en schone lucht. Dat is terecht, maar we kunnen nog veel verder gaan. Duurzaamheid gaat ook over de economie, over ontwikkelingslanden en zelfs over hoe we als mens tot mens met elkaar omgaan.
Duurzaam betekent vooral dat er geen aanslag op aarde, samenleving of mens gepleegd wordt. Dus geen energie uit brandstoffen die de wereld vervuilen en straks opraken (kolen, olie, aardgas), maar alternatieven als zon, wind, biomassa of aardwarmte die er altijd zullen zijn.
Met een verduurzaming kan er geen economische samenleving zijn, waar steeds meer geproduceerd en geconsumeerd wordt, met grote verschillen tussen arm en rijk. Het gaat om een wereld die gericht is op een betere verdeling van goederen, groene werkgelegenheid en met een bevolking die beseft dat ‘genoeg’ voldoende is.
De Nederlandse overheid zou veel actiever moeten zijn om de duurzaamheid in al zijn verschijningsvormen te bevorderen. De afgelopen jaren hebben we daarvan te weinig gezien en het is de vraag of het nieuwe aankomende kabinet het beter zal doen. Een Nederlandse regering is tot dusver niet erg duurzaam gebleken.
Gelukkig is er de Dag van de Duurzaamheid. Laten we niet wachten op de overheid, maar laten we alvast in onze eigen omgeving beginnen duurzaam te zijn, te denken en te handelen. Er is veel groen werk aan de winkel.
GroenLinks Hoogezand-Sappemeer
Oktober 2012