De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil het aantal woningen fors uitbreiden. GroenLinks pleit ervoor dat op een duurzame manier te doen. De grootste winst kan worden geboekt door energie-arm te bouwen. Dat levert niet alleen milieuwinst op, maar op termijn ook besparing van kosten.
Negen GroenLinks leden brachten op 7 november een bezoek aan het Informatiepunt Duurzaam Bbouwen te Groningen. De gemeente Hoogezand-Sappemeer staat aan de vooravond van een forse uitbreiding van het aantal woningen (5.000 nieuw en 2.000 herstructurering) en bij de politieke besluitvorming is het van belang dat GroenLinks al vroegtijdig haar invloed gebruikt om de plannen zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.
Paul Tameling, coördinator van het Informatiepunt, gaf de mogelijkheden van Duurzaam Bouwen aan en benadrukte dat de meeste winst is te halen met energie-arm bouwen. Er zijn wel investeringen nodig om een huis goed te isoleren, je moet in de buidel tasten om bijvoorbeeld zonnecollectoren te plaatsen of grondwarmte te gebruiken, maar per saldo verdient de woningeigenaar deze extra kosten terug doordat hij gas bespaart. Gas en olie worden in de toekomst steeds kostbaarder. Als je het hebt over woonlasten dan is de hypotheekrente een vast gegeven – deze zal in de komende jaren wel schommelen maar niet snel stijgen -, terwijl juist de energielasten snel zullen oplopen. Binnen niet al te lange tijd zijn de energie lasten verdubbeld of zelfs nog hoger geworden. Als we daar in de bouwsector te weinig rekening mee houden dan wordt wonen haast onbetaalbaar. Bovendien is de uitstoot van CO2 een steeds groter probleem. Om deze vorm van vervuiling tegen te gaan moet er ook duurzaam gebouwd worden. En tot slot, niet geheel onbelangrijk: we moeten woningen bouwen die een levenlang meegaan. Met andere woorden, we moeten woningen bouwen waar je als twintig/dertig jarige net zo goed in kan wonen als wanneer je eenmaal 70 jaar of ouder bent. Geen ingewikkelde trappen, hoge drempels of andere voorzieningen waar je als oudere alleen maar last van hebt.
Eindconclusie: na het bezoek aan de informatiepunt duurzaam bouwen weten we dat de DuBo materie zeer complex is, dat er nog veel te winnen is. We zullen nog hard aan het werk moeten om anderen ervan te overtuigen dat duurzaam bouwen van begin af aan een goede invulling krijgt.