Meteen na het zomerreces dient de fractie van GroenLinks een initiatiefvoorstel in om de gemeente Hoogezand-Sappemeer te bewegen meer werk te maken van klimaatvriendelijk bouwen. Concreet wordt gevraagd om richtlijnen ten behoeve van het klimaatneutraal bouwen te ontwikkelen en een beleid te maken.

 

Achtergrondinformatie

Er bestaat een papieren overeenkomst ENERGIEAKKOORD NOORDNEDERLAND met daarin goede uitgangspunten en doelstellingen, maar het ontbreekt aan concrete maatregelen om die duurzame doelstellingen te halen. Er is wel overeengekomen om het energieverbruik in (nieuwe) woningen terug te brengen van EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) 0,8 naar 0,6 in 2011 en 0,4 in 2015. De EPC van 0,8 is de wettelijke verplichte norm en geeft een waarde aan van de energieprestatie van gebouw of woning. Hoe lager het getal, hoe beter.

Dit is een mooi streven, maar nu moeten die goede bedoelingen nog vertaald worden in een goed beleid, met uitvoerbare maatregelen. In Hoogezand-Sappemeer zijn allerlei initiatieven waarbij getracht wordt klimaatneutraal te bouwen, maar deze initiatieven zijn incidenteel, het ontbreekt nog aan een beleidslijn over de gehele linie.

GroenLinks vraagt tijdens de raad van 2 september de duurzaamheid handen en voeten te geven. Behalve energie zijn er in milieuopzicht ook raakvlakken met de uitstoot (CO2), de keuze van te gebruiken bouwmateriaal en wateropslag / afvoer.

Daarmee is de opsomming nog niet compleet, want ook gezondheidsaspecten spelen een rol bij een duurzame gemeente. Te denken valt bijvoorbeeld het tegengaan van fijnstof concentraties en aan de inrichting van de omgeving. Er moet bijvoorbeeld terughoudendheid betracht worden bij het poten en
inzaaien met pollen gevoelige struiken en bomen in het openbaar groen. Een andere duurzame omgevingsfactor is de straatverlichting. H-S moet streven naar een laag energieverbruik van lantaarnpalen, maar moet ook zoeken naar een goede balans tussen de veiligheid en het overbodig verlichten. Te veel verlichting tast nu eenmaal het karakter van de nacht aan.

Tot slot horen ook sociale aspecten tot een duurzaam beleid. Te denken valt aan de invoering van woonservicecentra en woningen die levensbestendig bewoond kunnen worden. Aan deze sociale aspecten zijn in de woonvisie al aandacht besteed.

In het nieuwe GroenLinks voorstel gaat het vooral om afspraken, richtlijnen en beleid om te komen tot klimaatneutraal bouwen. Hoogste tijd om daarover het een en ander vast te leggen.

Niets doen, niet meewerken of niet meedenken ten behoeve van klimaatverbetering is geen optie. Zowel op wereldniveau, landelijk niveau als ook op lokaal niveau is een actief beleid noodzakelijk.