De nieuwe woningbouwafspraken voor de regio Groningen-Assen zijn niet realistisch, vinden de GroenLinks fracties uit het gebied. Er zijn veel minder nieuwe woningen nodig dan er volgens de afspraken gebouwd gaan worden. Grootschalige nieuwbouw moet geconcentreerd worden in Hoogezand-Zuid en Meerstad, aldus GroenLinks.

Afspraken onrealistisch

De stuurgroep, die wordt gevormd door de gedeputeerde en wethouders uit de regio, wil 37.770 nieuwe woningen bouwen tot 2020. Onderzoeksbureau ABF heeft berekend dat er veel minder woningen nodig zijn, nl. tussen 15.000 en 24.500. De stuurgroep gaat dus nog steeds uit van te veel nieuwbouwwoningen. Dat is een onrealistische wensdroom.

 

Nieuwbouw concentreren

De regio zal zich de komende jaren meer moeten concentreren op de stad Groningen (Meerstad) en Hoogezand-Sappemeer (Hoogezand-Zuid). De stad Groningen barst bijna uit haar voegen en heeft veel nieuwbouw nodig, terwijl Hoogezand-Sappemeer nieuwbouw nodig heeft om de eenzijdige sociaal-economische samenleving te doorbreken. Er moet meer rekening gehouden worden met de kwetsbare gebieden, zoals Leek en Noordenveld. Deze gebieden zijn kwetsbaar omdat daar nu nog volop natuur te vinden is.

 

 

Aandacht nodig voor verschillende segmenten

Tot dusver is er vanuit de Regiovisie geen aandacht voor kwaliteiten en verschillende segmenten in de woningmarkt. Er moet meer rekening gehouden worden met eenpersoonshuishoudens, zowel voor ouderen als voor jongeren. Ook moet er meer worden ingezet op renovatie van bestaande woningen. Juist in de huursector willen veel bewoners graag hogere kwaliteit en lagere energielasten.

 

Strakkere regie nodig

GroenLinks is van mening dat er een strakkere regie moet worden gevoerd. Wij vinden dat er juist nu een kans ligt om de achterliggende ambitie van de regio aan te scherpen. Door het bundelen van bouwen, wonen en mobiliteit kunnen natuur en landschapswaarden beter worden beschermd. Dan ontstaat ook een regio waar bewoners genieten van kwaliteit in de woonomgeving. Woonlocaties moeten dan wel gekoppeld worden aan hoogwaardig openbaar vervoer. Dergelijke ambities moeten meer zijn dan loze woorden.

 

De GroenLinks fracties

Deze kritiek op de stuurgroep van de regiovisie is samengesteld door de diverse GroenLinks fracties in de provincies Drenthe en Groningen (nl. de twee provinciale afdelingen en de plaatselijke afdelingen Groningen, Assen, Tynaarlo, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Zuidhorn, Leek en Noordenveld). In Hoogezand-Sappemeer zullen we nog vaak over het onderwerp Regiovisie Groningen-Assen komen te spreken.