GroenLinks heeft zich hard gemaakt om te voorkomen dat de muziekschool onbetaalbaar wordt voor mensen met een laag inkomen. Het voorlopige resultaat is dat iedereen voortaan ruim 340 euro per jaar moet gaan betalen voor z'n muziekles, maar dat in juni nog nader wordt bekeken hoe mensen met weinig inkomen een tegemoetkoming in de kosten kunnen krijgen.
Op 26 april moest de gemeenteraad beslissen over het voorstel 'vereenvoudiging van het tarievenstelstel van het muziekonderwijs 't Kielzog-CKC'. Er zijn op dit moment 27 verschillende tarieven voor muziekonderwijs. Volgens het voorstel kan dat worden teruggebracht naar één tarief. Voordelen zijn: minder administratieve rompslomp, meer duidelijkheid over wat je moet betalen en meer inkomsten voor de gemeente.
De huidige muziekschooltarieven zijn inkomensafhankelijk. Wie een hoger inkomen heeft betaalt een hoger tarief en andersom. Met de voorgestelde tariefswijziging zou de overgang voor de laagste inkomensgroepen heel groot zijn. Daarom stond in het voorstel dat muziekonderwijs voortaan ook onder het stimuleringsfonds zou moeten vallen.
Voor GroenLinks was dat laatste onvoldoende: ook met gebruikmaking van het stimuleringsfonds zou de tariefsverhoging nog fors zijn, waardoor mensen met een laag inkomen wellicht toch moeten afhaken. Om dit te voorkomen diende GroenLinks samen met de ChristenUnie een motie in: de wethouder moet in de commissievergadering van juni met een voorstel komen over een regeling voor tegemoetkoming in de muziekschool kosten van mensen met een laag inkomen.
Uiteindelijk is het voorstel voor het ééntarief-stelsel (340,90) wel aangenomen door de gemeenteraad. Het nieuwe stelsel gaat gelden met ingang van de schooljaar 2005/2006. Maar er komt voor de zomervakantie nog een voorstel om de laagste inkomensgroepen zodanig tegemoet te komen, dat de tariefsverhoging voor deze groepen acceptabel te noemen is.