Om de armoede tegen te gaan zijn vooral landelijke maatregelen nodig. Maar een gecoördineerde aanpak op gemeentelijk niveau is ook van belang. Dit kwam naar voren op de themabijeenkomst die GroenLinks Hoogezand-Sappemeer op 3 maart jl. organiseerde. Tweede Kamerlid Ineke van Gent legde de link met het landelijk beleid.
Zo’n dertig mensen die als vrijwilliger of in hun beroep te maken hebben met armoedeproblemen in Hoogezand-Sappemeer wisselden onder leiding van raadslid Antoinette Plagge ervaringen en standpunten uit.
Daarbij kwam naar voren dat schulden vaak de reden zijn dat mensen onder de armoedegrens terechtkomen. Opvallend is dat steeds meer jongeren financiële problemen krijgen. Daarmee zijn twee belangrijke trends op het gebied van de armoede geschetst. Volgens de aanwezigen op de themabijeenkomst is het tegenwoordig te gemakkelijk om geld te lenen en rood te staan. Ook de mobiele telefoon leidt te vaak tot grote schulden. Landelijk kan hieraan wat worden gedaan. Geld lenen moet moeilijker worden, zeker voor jongeren en mensen die al schulden hebben. Reclame die het allemaal erg rooskleurig voorstelt moet verboden worden en geldschieters moeten hun klanten ook wijzen op de risico’s. Want het voorkomen van schulden is het allerbelangrijkste als je armoede wilt tegengaan. Die opvatting wordt op de themabijeenkomst breed onderschreven. Jonge mensen moeten leren om verstandig met geld om te gaan. Ouders hebben daarin een taak, maar op school is het ook een onmisbaar onderdeel. Dat moet al beginnen op de basisschool. Daar wordt al wel wat aan gedaan, maar het kan nog veel beter.
Als je eenmaal in armoede leeft is het niet eenvoudig om daar uit te komen. Er zijn allerlei regelingen en projecten om mensen hierbij te helpen. In Hoogezand-Sappemeer kun je bijvoorbeeld een beroep doen op Humanitas, de Voedselbank of de stichting Gast aan Tafel. Maar ook de ouderenadviseurs, het Steunpunt Mantelzorg, Baanvak, het Noorderpoortcollege, Volksbelang en het Loket Wonen, Welzijn en Zorg kunnen in sommige gevallen helpen. Helaas lukt het nog niet om alle mensen voor wie de regelingen en projecten zijn bedoeld te bereiken. Allochtonen en ouderen maken bijvoorbeeld nog weinig gebruik van de Voedselbank, en lang niet iedereen die niet kan lezen en schrijven komt naar de cursus. Een meer gecoördineerde aanpak voor het bereiken van mensen is nodig, volgens de aanwezigen op de themabijeenkomst. De gemeente zou daarbij het voortouw moeten nemen.
Een ander punt waaraan ook de gemeente kan bijdragen betreft de financiële drempels. Voor veel mensen met heel weinig geld is het erg moeilijk om hun situatie te verbeteren. Als ze er dan ook nog voor moeten betalen wordt het helemaal lastig. Daarom is het belangrijk dat er geen verplichte eigen bijdrage is bij activiteiten als de cursus lezen en schrijven en de maaltijden bij Gast aan Tafel.
Ineke van Gent verwacht dat een betere bijverdienregeling voor mensen in de bijstand voorkomt dat mensen de moed om weer volop mee te doen te snel opgeven. Nu is de regeling dat je maximaal een half jaar wat mag bijverdienen als je in de bijstand zit. Via de Tweede Kamer gaat Ineke van Gent proberen de regeling uit te breiden.